Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

понеделник, 22 март 2010 г.

Нито мъж, нито жена.


Тази седмица се зароди огромна полемика в пресата по случая с Norrie May-Welby, който успя да принуди Австралия да признае легално неговият пол като „неутрален”. Това е сериозна стъпка напред в развитието на човечеството! Може да звучи прекалено, но наистина го намирам за съдбовно.

Тези дни четох куп статии които разискват въпроса за транс-половите хора, някои, които ми направиха голямо впечатление ги преразказвам накратко по-долу.

Една от моите героини, от писателките феминистки, макар, че тя се самоопределя като постфеминистка, чийто трудове следя е Беатриз Пресиадо, попаднах на нейно интервю, което за пореден път ме накара да се замисля за сто неща.

Философка, писателка и защитничка на куиър теорията, докторка в Принстън Беатриз Пресиадо, заявява в едно интервю пред вестника LA RAZÓN, че тя също е решила да изиска от Испания да признае нейния пол като нулев : „Реших да си приложа лечение с тестостерон, но извън един регламентиран протокол и следене на лечение за смяна на пола. Да се откажа да следвам протокол, беше не само едно лично решение, а един жест на политическа дисиденция. Ако закона го позволи, ще изискам от Испания да ме признае като неутрален пол, решена съм , че ако не мога да го постигна тук, ще отнеса случая в Брюксел. Но няма да умра с едно Ж или М в личната ми карта!”

Беатриз Пресиадо е родена в Бургос, завършила докторат по философия в Принстън, сега преподава Политическа История на Тялото, Теория на пола и История на "la Performance". Книгите и «Manifiesto contrasexual»(нещо като контра-сексуална демонстрация) y «Testo yonqui» (теста джонки) предизвикаха страхотна полемика. Теориите които развива Беатриз върху темата за половете, на много им звучат като научна фантастика но има много други които виждат огромна истината в думите и.

„Целта не е толкова неутралния пол да се стабилизира като трети пол, колкото да се избяга от двуполовото разделение мъж-жена. Аз приемам неутралния пол като един контра-пол, като дупчица през която да избягаме и да започнем да се замисляме върху общовалидността на двуполовото разпределение. „ казва Пресиадо за LA RAZÓN

Проблема и не е само и единствено да се позволи названието „неутрален” или „0”(нулев пол) в личните документи. „Проблема е да се променят нашите институции. Всички институции, образователни, здравно опазване, правни..., всички са организирани следвайки модела на двуполовото разделение. Формите ни на комуникация и забавления, всичко се води от двуполовото разделение. Ние сме едно общество обсесирано от половата идентичност и от сексуалността.

На въпроса дали хомосексуалността и транссексуалността са някакъв тип мода, Беатриз отговаря така: „ Хетеросексуалността също е една мода, със своите естетични кодове, със икони за мъжественост и женственост. Без тези естетични кодове, без телесни стилове, без форми на обличане, на прически и начини на говорене и поведение...няма полове! Културната пропаганда на двуполовото разделение и режима на наложена хетросексуалност е брутална! Всяка реклама, което и да е телевизионно предаване, който и да е филм, носят със себе си посланието „ще бъдеш мъж или жена, или няма да те бъде”. Колко мъже познавате които се осмеляват да носят пола или токове? Колко жени дръзнат да не си депилират лицата? Lady Gaga y Antony Hegarty са двама смелчаци в един свят които наказва много жестоко дезертьорите. Могат да си го позволят защото са музиканти , движат се в среди които правят от различното интересно и модерно, но ако бяха футболисти или политици, щяха да са без работа.

Когато започнах да ходя с мустаци по улиците, си дадох сметка колко са абсурдни тези кодизи. Само с малко повече мъх върху устната, кодизите за разпознаване на пола се променят. Но съществува и транс-полова естетика, можем да я търсим в някои герой на XIX век , в Marc Bolan, David Bowie, The New York Dolls, и лесбийския пънк, Tribe8, готическата култура...Така, че ако искаме да правим полова революция, модата ще е важна отново.

Thomas Beatie, транссексуален мъж , който реши да запази репродуктивните си органи и така да може да забременее, въпреки мъжкия си външен вид. „В неговия случай медиите го третираха като циркова маймуна , показвайки го по различни предавания като тази на Опра и други. Това беше така защото Beatie нямал пари за инсеминацийте и сключил договор с компаниите да разпространи процеса на бременността си и раждането срещу заплащане.
Ако не се отстранят яйчниците, един транссексуален мъж може да спре да взима тестостерон и отново да има менструация и да забременее, това е което Биити и много други са направили вече.

В «Testo yonqui», Пресиадо разказва под формата на дневник за ефектите които има върху тялото и тестостерона които си прилага под формата на гел, който се маже върху кожата. Една от целите на всичко това е да покаже, че : „структурата на половото разпределение е политика, но не може да продължи да съществува ако не получи социално признание. Не става дума всеки да си избира пола, а да спрем да използване пола като норма и разпределение на ролите в живота. Не проповядвам сексуална анархия, а по скоро един вид сексуален атеизъм. Може би сравнението с религиозността не е изцяло погрешно, имайки предвид, че сексуалността и сексуалните роли са се превърнали в новата религия на модерния свят.

Днес живеем заобиколени от високи технологии, прикачени към интернет, клетъчни телефони и какво ли не. Ние сме най-токсичния вид на земята, нашето производство на нерециклируем боклук , консумирането на електроенергия, военните ни технологии... Всички сме продукти на тази технификация. Ключът не е в науката а в социалната реакция. Не ви ли изглежда странно, че преминахме от ерата на огъня до ерата на атома без практически да се променят нашите модели на полово разделение?”

Теориите на Беатриз, нямат много общо с идеите на традиционалните феминистки.
Тя се определя като транс-полова пост-феминистка и казва : „Феминизма не ме интересува като политика която се занимава само с жените, защото според мен проблема е как днес дефинираме това което са жените. Предполагам , че има феминистки които не са съгласни с куиър теорията, защото разнищва тяхната теория за жената. Аз мисля, че насилието над жените се упражнява от половата система като цяло,от нормите които определят какво трябва да бъде един мъж и една жена. Трябва да започнем от там, да разнищим половата система!”

Други философи и психолози, противници на транс-половата теория , като психоложката J. Delgado Suárez , твърди , че се държим като мъже или жени не само в зависимост от нашите хормони или хромозоми , а и от начина по който сме били възпитани. Така, че родителите биха били подложени на страхотно изпитание ако изведнъж трябва да възпитават децата си като неутрални полово, и въвеждайки нови методи на възпитание несъществуващи до момента.

Психолога Antonio Martín, твърди че : „ след шестата седмицаa от формирането на един ембрион вече съществува ясна полова принадлежност на базата на хромозомите с които разполага новия човек, а нещо отделно са сексуалните влечения които се демонстрират на зряла възраст. Не можем да изискаме един нов пол, ние сме или мъже или жени”

Norrie May-Welby напротив, се родил мъж, но в 1990 година се подложил на операция за смяна на пола, която му дала външен вид на жена. Не останал доволен от новия си пол също. Веднага започнал своята битка за признаването му като неутрален пол. „ Концепта за мъж или жена не съвпада с мен, единственото решение за мен е да нямам никаква социална идентификация, да не бъда нито мъж нито жена „ Медицинските становища също били конфузни, защото всички лекари осигурявали, че се намират срещу един практически безполов човек. Накрая след много години в една легална битка, регистърът на раждания, смърт и сключени бракове бракове в Австралия издала документ според който се признава Norrie May-Welby като човек с неопределен пол .

17 коментара:

  1. Много ми беше интересен този постинг, Виктория. Непременно ще прочета нещо от Беатриз Пресиадо.

    ОтговорИзтриване
  2. Това вече е налудничево. Поредните фантазмагории, прикрити като нови оригинални идеи целящи да бъдат премахнати всички табута относно половата дискриминация и всички неудобства, плюсове и минуси, които идват в резултат на нея. Явно "великия мозък" родил тази идея смята, че с използването на 1001 термина и научни обяснения ще обърка читателя и слушателя и ще му внуши, че това е нещо ама съвсем в реда на нещата.
    В колкото и хаотичен свят да живеем, този хаос е създал норми, а нормите се спазват. Нямам нищо против всеки свободно да демонстрира своята сексуалност, религия, възприятия за света и гледни точки, но не и да превръща поредната си болна идея във вълна от нова "мода".
    Ти би ли пуснала си детето си на улицата където ще се разхождат сто индивида, които посмъртно няма да можеш дори ти да различиш, защото видиш ли е напълно нормално и едва ли не задължително жените и мъжете да започнат да се държат "свободно", което ще рече той да е с пола и 15санта ток с тупирана коса, я тя да си чеше на публично място чатала и подсвирква на преминаващите мъже? Понеже доколкото разбирам в това е цялата идеята? Или хората създаващи тези идеи трябва да бъдат смятани за оригинални, със свободно мислене, хора на "новото", хора, за чието най-голямо табу е самото табу спрямо целия заобикалящ ги свят? Наистина не разбирам какво значение имат политически ограничения в нормите, общественото мнение и прочее за да се чувстваш достатъчно жив и достатъчно себе си без да протестираш срещу наложено не без причина? За мен това е комплексно състояние.
    Ти си жена, родена, израстнала, възпитавана и осъзнала се като личност именно като жена.Също и мъжете. Не смятам, че полът те поставя в рамка? Въобще къде е смисълът във всичко това?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ена, радвам се, че темата те е заинтересувала, и няма да съжаляваш ако прочетеш нещо нейно, аз поне никога не съжалявам :)

    Ноелия, ами съжалявам ако темата не е достигнала до теб. Това обаче не означава, че много други хора не споделят идеите на тази наистина ГОЛЯМА мислителка и философка, аз съм сред тези хора също...И да, не само, че ще си пусна детето сред хора чиито пол не може да се определи според традиционалните, общоприети белези, ами и ще опитам да не вкарвам детето ми в никакъв тип рамки които да го "насочват" или да му определят как трябва да се държи и облича според пола му. Да, аз съм възпитана и учена, че съм жена, учена съм КАКВО е това жена...Мога да те уверя, че всеки път като някой ми каже, че съм женствена, нещо което ми се случва често всъщност, ми настръхва кожата! И не защото не искам да съм женствена, нито искам да съм мъжествена, но само като си представя какво имат предвид хората когато кажат женствена...
    Ако на теб нормите ти харесват, и ти харесва да те вписват в кутийката която са ти отредили, чудесно! Не ти го оспорвам, никой не ти го оспорва! Това което аз искам и за себе си и за детето ми е да не ме вкарват в кутийки, да не ме вписват в графи и да не ми слагат номера нито да ми казват какво се очаква от мен...За това и за много други неща, всеки път като чета нещо от Беатриз Пресиадо получавам глътка свеж въздух. Да, признавам, че в началото когато чух за идеите и се стреснах и също моята първата реакция беше да се противопоставя...Това е естествена реакция когато се засегне модела който единствено познаваш, разлащат ти се устоите...
    Обаче ако се осмелиш да помислиш малко извън ограничаващите те рамки...тогава може и да видиш смисъла...

    ОтговорИзтриване
  4. Е това наистина е прекалено!!!! Светът съвсем се е побъркал.....жал ми е

    ОтговорИзтриване
  5. Възникването на човека като отделен род все още е загадка. Никоя теория - нито от Библията, нито Дарвиновата - не е доказана на 100%. Но ясно се знае едно - природата ни е създала в два пола. Някой свише или просто заобикалящият ни свят е решил, че трябва да е така.
    Това свръх вървене срещу природата просто не е адекватно. Не е нормално да си негативно настроен към средата, която де факто те е родила.
    Понятие като нулев пол е най-малкото неправилно. Ако ще и цялата азбука да ти пише в личната карта срещу пол, ти продължаваш да носиш XY или XX хромозоми. Ти си мъж или жена в най-най-най-елементарния смисъл и не можеш да го промениш. Мазането или инжектирането на тестостерон, операциите и всякакви опити да преодолееш пола си са просто губене на време. Тоест драгата Беатриз може да си ходи и като Марко Тотев, но няма как да промени факта, че е жена.

    ОтговорИзтриване
  6. Господин/госпожа анонимни, много се радвам за вас, че можете да съдите за нещата само според два всеобщи законника : Библията или Дарвиновата теория. Със сигурност на хора като вас им е много по-лесно в живота! Възниква някакво съмнение и вие автоматически казвате -"Чакай!" -отваряте я едната , я другата от гореспоменатите Велики книжки които обясняват всичко в тоя живот и според това което намерите там, съдите -Много практично! Хубаво, радвам се за вас, както се радвам и за хората които могат да живеят без да се затормозяват задавайки си въпроси и търсейки жадно промяна и развитие в някоя посока, много по-лесен ви е животеца! Никой не ви го оспорва това на вас.
    Обаче господине/госпожо (вие определено сте се родили или едното или другото, особено щом го пише в библията...), има други хора, които четат И други книги, които търсят отговори, които се съмняват и търсят потвърждение, има други хора които не им пука дали е "нормално" или ненормално да си негативно настроен към средата която те е родила. Има хора които искат да променят средата която ги е родила и слава богу и слава на всичко което е "свише" за дето има хора като тях, на тях се дължи прословутата еволюция за която сте чели в една от любимите си книжки :)

    ОтговорИзтриване
  7. А, значи Библията е книжка? Библията е книжка, а онова откъдето си чела за "нулевия пол" е КНИГА. Да, много добре поставяш границите спрямо собствените си разбирания, Виктория. Да наречеш Библията "книжка" само по себе си дава убеждението, че ти съзнателно или не омаловажаваш самото съдържание на въпросната книга, издигайки едва ли не в култ други разбирания написани не в някаква си... книжка :) а в к-н-и-г-а. Сега ти се вдигна адреналина понеже открито те нападам хващайки се за най-малкото в поста ти, и просто нямаш търпение да дочетеш останолото от коментара ми за да имаш възможността да ми се противопоставиш. Да.
    Това го забелязах. Реагирваш остро и повърхностно към хората решили да оборят твоите гледни точки, защитавайки и ясно аргументирвайки своите разбирания. Да, понеже цялата ти тази "жажда за промяна" се дължи на едно комплексно състояние. Осъзнато или не от теб.
    Не се ли дължи на това,че ти е струвало скъпо да останеш себе си и да воюваш за мястото си под слънцето при все това, че в един определен период от живота ти всичко около теб е било против твоя милост? Че в момента, в който ти сама за себе си си се осъзнала като личност, като ориентация и като възприятие за света, останалите пуритани смятайки това за ненормално, автоматично тръгват срещу теб? Не идва ли от там цялата ти злоба ( до колко ти осъзнаваш, че е злоба незнам, но това е една от подсъзнателните ти мотивации ) към вече установения ред за нормалното спрямо един мъж и една жена? Не идва ли от там желанието ти да счупищ тези рамки, защото това, че вече си далеч от хората, които всячески са се опитвали да те вкарат в образа на нормалния за тях човек все още не ти е достатъчно да се чувстваш свободна? Цялата ти мотивация както ти я наричаш е една огледална реакция. Резултат от неуморните ти опити да спечелиш място за себе си, да се отскубнеш от общоприетите норми, да отритнеш вече наложеното "нормално" така както са били отритвани твоите разбирания?
    И да знам, че това почти няма нищо общо с поста ти, но е нещо, което ми е направило впечатление, и нещо, което виждам, че до голяма степен е неосъзнато от теб самата

    ОтговорИзтриване
  8. Ноелия, съжалявам че си приела така лично израза за библията! На мен определно ми е смешно, и тъжно същевременно, че все още се намират хора които търсят отговорите на всичко в една КНИГА ако по-ти харесва...Библията за мен е само една книга, ако за теб и за други е конституцията на планетата и всезнайна и определяща за всяко нещо...хубаво! Аз за разликаот други, не смятам да отричам на никой правото да мисли различно...
    Реагирам остро? По принцип се старая да не реагирам так, но когато някой анонимен господин дойде да ми размахва библията и да ме поучава с нея...е не мога! Ако мислиш, че съм озлобена защото ми се е налагало много да се боря за да бъда себе си, това не ти ли говори, че системата не функционира? Или не ти пречи, че системата е лоша, стига ти да си добре в нея?

    ОтговорИзтриване
  9. Не става въпрос за изправността във функционирането на системата конкретно. Говоря ти изобщо, де факто, по принцип. Сигурна съм, че не искаш да реагирваш остро, но кой когато реагира първосигнално и е бил провокиран ще те реди реди реди и ще ти каже " ..., а пък ся ме извинявай, щото реагирах остро." ? И аз имам своите идеали и висоти, към които се стремя, които искам да докосна, и които искам да бъде свободна да приложа в ежедневието си, в живота си, в начина ми на съществуване. Но за разлика от теб аз не губя излишно време и нерви да обяснявам и анализирам, обобщавам и смилам на всеки му по отделно, това за което се боря. Напротив. Аз си избирам идеала и модела и го прилагам в собствения ми живот, в собствения ми свят, без да се налага излишно да се тровя опитвайки се на обясня на Сульо и Пульо какви ценности и ползи ще имам от направения ми избор, и да му го внуша и на него? Това пасивна ли ме прави? Защо вместо да обясняваш и биеш контри на всеки неразбрал, просто не следваш този си идеал и не изградиш желания си начин на живот заедно със съпругата си и детето ви? Да, конкретно за пола няма как да го приложиш и да се бориш само за себе си, но въобще всичко към, което се стремиш?
    Аз не съм вярваща, не се оповавам и не изграждам теориите си за света спрямо Библията или политиката на Дарвин, но Библията, Виктория, си е... ми Библията.Разбираш ме. Но съгласи се с аномният/ната господин/госпожа :
    " Ти си мъж или жена в най-най-най-елементарния смисъл и не можеш да го промениш. Мазането или инжектирането на тестостерон, операциите и всякакви опити да преодолееш пола си са просто губене на време. Тоест драгата Беатриз може да си ходи и като Марко Тотев, но няма как да промени факта, че е жена." ... :)
    Между другото заради стила на писане смятам, че анонимната особа е мъж.

    ОтговорИзтриване
  10. Ноелия, сега нямам време, но обещавам, че довечера ще ти отоговоря :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ноелия, ето ти обещаният отговор :)
    Казваш, че не става дума за изправността на системата...Аз обаче точно за това говорех, че тази система е стара, изтекъл и е срока, не само, че не е актуална а и е ретроградна. Ти казваш, че говориш по принцип...ами не знам какво точно имаш предвид под по принцип когато се разисква дадена тема, на която ти се противопоставяш и ми казваш, че имаш право на мнение... Разбира се, че имаш право, но поне кажи нещо конкретно, че по принцип...е много широко понятие.
    Казваш, че ти си живееш живота и не се занимаваш да обясняваш нищо на никой, значи и аз така трябва да направя...Казваш просто да си следвам идеалите и да не занимавам останалите, това го разбирам като да спра да водя блога и да не се опитвам вече да обяснявам нищо на никой...
    Истината е, че аз съм доста доволна от този блог, от това което чувам, разказите ми помагат на много хора... Ти може би не знаеш, но има много, много хора в моето или подобно положение, и други на които им идва много добре да видят, че е възможно да се преодолеят някои ит многобройните препятствия които срещаме хората като мен по пътя, препятствия, които ти не можеш и да си представиш...Ако го правя е за тези хора и за мен самата разбира се! Идва ми много добре да има къде да разказвам и анализирам идеите и реакциите ми за това което ми се случва или просто за това което прочитам по някога...
    Ти може да си решила да си живееш твоя живот и да не си губиш времето да обясняваш нищо на никой, но аз имам други идеи и съм отделен човек. Съвсем нормално е, да сме различни и да реагираме различно. Това нито те прави теб пасивна , нито мен активна, просто сме различни.
    И за Библията ами не, не те разбирам. За мен тя не е никаква велика книга! Това е една книга, написана от събраните кой знае как(!) заповеди на няколко УЖ, очевидци на някакви УЖ случили се събития...На всичко това, при хилядите и преписки през годините , са правени хиляди промени и интерпретации зависеши от историческия момент, политически коректното по това време, идеите на самия автор и т.н....Не, не и вярвам ама хич, и ако нещо намирам за загуба на време то е да я чета, макар, че навремето си позагубих времето от чист интерес за какво иде реч аджеба...Тази книга е водила част от човечеството дълги години, като други са ги водили други книги като корана и подобни, нито една не е свещена за мен
    И съжалявам, но и с последното не съм съгласна с теб, че каквото и да прави Беатриз Пресиадо, ще си остане жена. Човек Е това което се чувства! Иначе какво, транссексуалните хора докато не се оперират си остават каквото са се родили ли? Извинявай, но не считам, че пола го определят само гениталите, това е точно темата на целия тоя спор...
    Не е губене на време да си слага тестостерон, защото това е нещо което тя иска да експериментира, нещо което и е нужно на нея и от което тя вади куп заключения които описва в една наистина интересна книга, книга която не е загуба на време да се прочете!!! Загуба на време би било ако тя се надяваше с тестостерона да и поникнат други полови органи, различни от тези които има, въпреки, че един от преките ефекти на тестостерона в тялото е значителното увеличаване на клиториса...обаче и това не е целта. Целта на занятието е друга и ефекта отговаря на очакванията и желанията на авторката така, че ако някой тук си губи времето не е и тя :)

    ОтговорИзтриване
  12. Така... когато казах
    "Говоря по принцип"
    имах в предвид, че говоря по принцип за острата ти реакция
    когато някой реши да контрира твоите идеали, твоите идеи, и твоите разбирания.
    Естествено всеки реагирва така малко или много когато друг човек незапознат с ценностите на отсрещния тръгне да си налага мнението върху него.
    "Говоря по принцип" беше като ориентир, който да те насочи, че не говоря само за темата за нулевия пол, а въобще целия ти хъс, с който се опитваш да се
    пребориш, разграничиш и отделиш от отдавна наложени неща, отдавна действащи закони, отдавна захващащи рамки. И не че не уважавам това, напротив.
    То тъй като ти самата каза, че сме различни, именно аз като различен човек, не виждам смисъл в това да се опитваш да смилаш идеите си за останалите хора.
    С което навлизам в следващата тема - блога ти. Не, аз не смятам, че трябва да спреш да пишеш в блога си. Едва ли щях да следя постовете ти, ако смятах, че
    блога е безмислен?Напротив. За мен глътката свеж въздух не идва от постовете ти свързани с твоите идеали, a от постовете, които разказват за живота ти.
    Не можеш да си представиш изненада ми когато видях блог воден от лезбийка, която съвсем открито говореше за живота си и за хомосексуалния си брак.
    Бях наистина доволна, когато видях, че НАИСТИНА има хора с различна ориентация, на които не им пука, мамка му, какво ще си помислят другите.
    Водела съм много спорове по тази тема, често завършващи със скандал, именно заради мнението ми, че да не си хетеро не е нито заразно, нито грозно, нито гнусно,
    нито има нужда да бъде забранявано със закон. Но както за стотен път съм си доказвала... пуританите са просто и твърдоглаво племе. По тази тема - дерзай!
    За Библията целия смисъл беше в това, че тази книга е символ на религията ни, което я прави по един или друг начин ценна.Не смятам, че в нея са отговорите
    около които се върти човечеството, не смятам, че опорите, които дава са достатъчно силни за да се опове човек на тях. Но това не променя факта, че Библията си е
    Библия, и че е символ на нещо обединяващо маса хора.

    Какво трябва да значи "Човек е това, което се чувства"? Както и да си се чувства милия човечец той си остава човек с ясно изразена физика, с определена генетика
    и това го поставя в определената рамка на определения пол - "мъж" или "жена".
    Дори и една жена да има желанието да си смени пола, и да заприлича на мъж, тия хромозоми, мамка им и хромозоми, в организма й, ще продължат да сочат, че тя е
    жена. Това е биология, това е анатомия, това е генетика. Дай да си променим всяко шантаво генче, да си сменим и ДНК-то, че и да си нарисуваме нови пръстови
    отпечатъци? ТОва исках да кажа. !Човек може да се мисли, но не и да бъде каквото поиска. И именно за това ми допадна коментара на анонимния, че Беатриз, и ти,
    и аз сме жени в най-най-най-елементарния смисъл. И премахването на графата "пол" няма да го промени.

    ОтговорИзтриване
  13. Ясно :) Ами аз не се усещам за острата реакция...ако трябва да съм честна, винаги ме упрекват в това а аз все съм си убедена, че хората не са ме разбрали или преувеличават...Не мога да съм обективна по тая дилема.
    При всеки случай, да знаеш, че не ми е целта да съм агресивна.
    Може да си права, че не си струва да обяснявам на всеки подробно идеите ми, но аз искам да покажа на колкото се може повече хора различно мислене...Ако достигне до някой -добре, ако не...пак не съм си загубила времето защото съм си направила анализи са мен си...
    Радвам се, че ти е интересен блога, аз също целя хората да видят, че живота ни не е с нищо различен от този на другите семейства, само може би пречките са повече понякога...
    И специално ти благодаря, че защитаваш хомосексуалните хора дори с риск да си навлечеш гнева на „чистата раса”!
    Библията е ценна...за някои хора да, но за мен не е ценна. Казах ти за едни е библията, за други корана, за трети...де да знам...песните за кришна.
    И да, човек Е това което се чувства! В най-елементарен смисъл Беатриз е жена? Искаш да кажеш, защото има женски полови органи? Ами това не определя какъв е човек, вземи прочети последната тема която съм писала, пояснявайки там подробно някои несъответствия които може да има с понятието пол.
    Казваш, че генетиката и хромозомите поставят рамката или мъж или жена, а аз тъкмо се опитвах да обясня, че генетиката е много широко понятие и твърде не изследвана територия за да си вадиме прибързани изводи за каква ни е генетиката само по половите органи които имаме... И ако става дума за хромозомите, трябва да знаеш, че има хиляди възможно комбинации а не два вида и изобщо „совите не са това което са”... Ако един човек се чувства по определен наин, примерно мъж, жена или нито едното(!), то означава, че Това е пола му!
    Премахването на графа пол ще промени много неща! Особено ще отстрани нуждата да се обяснява на хората защо човек с полови органи от един вид, че чувства по различен начин и изобщо ще премахме очакването да се чувстваш по никакъв начин само заради това, че комбинацията от хромозомите ти е довела до раждането ти с дадени полови органи...Защото както вече ти казах, и както много разбити животи доказват по време на историята, хромозомите могат да правят хиляди комбинации и това което СИ не винаги се припокрива или поне не според очакването на хората, с това което имаш в гащите....

    ОтговорИзтриване
  14. Viktoria, поздравявам те за търпението с което обясняваш и поясняваш мнението си. И се радвам, че всякакви хора четат блога ти. Съмнявам се обаче, че четенето на нещо би променило вижданията и вярванията на хората. Мисля, че това се случва най-вече благодарение на личния опит. Моят партньор е transgender, и аз знам, че хората около мен, приятели и познати, които не са част от ЛГБТ обществото, ако са променили мнението си към такова, което е ЛГБТ-приятелско, е не защото са чели нещо или чули нещо, а защото познават ЛГБТ хора които са открити, и просто са разбрали, че всъщност сексуалните ти пристрастия или полово самосъзнание не те праваят по-добър или по-лош човек. Затова е много важно да не стоим скрити в килера.

    ОтговорИзтриване
  15. Много си прав! И аз все това повтарям за откритостта, дано повече хора го разберат...

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте. Чудесен пост!!! Искам да се свържа с вас относно мой проект на тема "Майчинство". Може ли да ми дадете координати за контакт. За съжаление не ползвам icq.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване