Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

сряда, 2 декември 2009 г.

“Лас Папас”

Темата на графата на Марта Маркес в декемврийския номер на МираЛес носи шеговитото име “Лас Папас”
Посветена е на така наречените “майки със сърцето” или иначе казано не-биологичните майки в лесбийските двойки. Тези жени които не са по-малко майки само защото не споделят гените си с детето си, онези другите мами, които не са родили детето си.

“ Терминът "Лас Папас", е една шегичка с някои мои приятелки , които наричам така като невинна шега. Отнася се за всички онези не-биологични майки, майки със сърцето и душата, или както и да ги наречем, на тези за които рядко се пишат книги (с малки изключения като "Confessions of the other mother: nonbiological lesbian moms tell all!" на Harlyn Aizley) и които другите майки обичаме толкова.

Най-доброто за да се разбере тази тема, е да се попитат самите героини, да им се даде възможност  да разказват за своето не-биологично майчинство. За целта направих един скромен въпросник, които раздадох на някои доброволки , които дадоха своето мнение по въпросите. Общо взето, това са въпросите и отговорите:

1-Как искаш да те нарича детето ти?

Повечето от тези майки са на мнение, че думата мама и мами, са най-подходящи и най-мили когато ги чуеш от малките. Някои предпочитаха името си след това, за да могат малките да различават двете си мами, например : мама Ана и мама Мария, мамита е друго названието което се харесва и също в някои смесени семейства се решава да наричат всяка майка на нейния език и следователно съществуват названия като маре, мом, mutter и т.н.

2-Какво ви е мнението за термина “майка със сърцето” и “татко””?

Тук има доста голямо единодушие. Първото не се харесва прекалено много, защото създава усещането на разграничаване на майките и омаловажаване на тези майки като втора ръка. И второто не се харесва на никоя от запитаните, дори като шега, защото всички взимат майчинството си много на сериозно И не приемат да се третира майчинството в мъжки род. По думите на Луиса Нотарио, член на club Ламбада “ Достатъчно сериозен проблем имаме да се борим със сексисткия речник които ни прави невидими, както жените по принцип , така и жените лесбийки в частност, за да ползваме термини които могат да създадат объркване по отношение на нашия пол и роля в семействата ни, която е на майки и не на бащи.”

3-Какво мислиш за това, че детето ти не носи твоите гени?

Отчасти съществува едно усещане на съжаление за това, че децата им не приличат външно нас тях, но също разказват, че ако бяха осиновили едно дете също нямаше да прилича на тях и биха го обичали по същия начин. Това което  са искали е било да бъдат майки, и това, че детето не носи техните гени не е никаква пречка за да го бъдат. Освен това мислят, че е важно да се намали възприемането, че биологичното родство е най-важно за връзката с децата им. И искам да добавя една моя мисъл и едни думи които казах на моята спътница в живота: “Няма да има твоите устни, но ще има твоята усмивка, няма да има твоите очи, но ще има твоя поглед” Нашите деца научават нашите навици, поведение, жестове и физиономии, и на тази база изграждат себе си, И това е много по-важно от колкото да има нашия цвят на очите.

4-Защо реши да не бъдеш биологична майка?

Възрастта е един от най-важните фактори за решаване на това коя от двете жени да забременее, но не е единствения. Важни са също възможни генетични болести, страха от промяната в тялото и болките на раждането, освен това не всички жени имат еднакво силно желание да изживеят в първо лице усещанията на бременността…

5-Ако би могла да дариш яйцеклетка на жена ти, би ли го направила?, Замисляла ли си се?
Повечето мислят, че процеса е прекалено сложен, прекалено агресивен, прекалено несигурен плюс това прекалено скъп и с големи рискове. Освен това пак няма как детето да носи гените на двете си майки. Но има и едно малцинство , които биха го направили с желание , въпреки, че признават, че нямат много информация по отношение на процеса които трябва да се извърши. Биха се чувствали щастливи да видят част от себе си да расте в жената която обичат.

-Знаеш ли какво е релактар?, Би ли го направила?

Тук си давам сметка, че повечето нямат идея какво означава съвместното кърмене и че moжe да се направи. Някои предпочитат биологичната майка да кърми, защото изглежда по-естествено, други са на мнение, че ако биологичната майка не може да кърми, биха го направили защото най-важното е детето да е добре нахранено. Но има и такива, които предпочитат да се включат в кърменето како начин да осъществят по-силен контакт с бебето чрез кърменето и описват усещането като магическо.

7-Какво е това което най-много правиш с детето ти?

В един единствен въпрос всички бяха единодушни, ВСИЧКИ са на мнение, че обожават да са с децата си, да ги глезят, да играят с тях, да ги възпитават и учат, да прекарват с тях цялото време което е възможно. Патри ни разказва, че когато направи детето и да се усмихне, се чувства най-щастливия човек на света. Предполагам, И едва ли се заблуждавам, че всички жени на света които се чувстват майки мислят по същия начин като Патри.”

За които не знае какво е релактар, става дума за метод които се ползва за да може едно дете да има кърма от двете си майки. Не-генетичните майки се стимулират хормонално за да имат кърма и готово. Правят го и много майки осиновителки, това изобщо не е ново просто е непознато

Няма коментари:

Публикуване на коментар