Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

събота, 1 май 2010 г.

Бебешки покупки

Малко рано, но все пак се ентусиазирахме и започнахме да се оглеждаме за колички, креватчета, биберони...За момента искахме да прегледаме какво има , какво ще ни е нужно, без какво можем да минем и не на последно място, къде да поберем купищата джаджи които са нужни за отглеждането на едно миниатюрно същество...

Нашия проблем в случая е пространството. Апартамента ни е малък, ок, за тукашните стандарти е малък.

Имаме хол, кухня и две спални, едната за нас, другата до сега беше за гости, и за напред ще бъде детска.

Хубавото е, че още като обзавеждахме предвидихме бъдещи бебета и обзавеждането е добро за детска стая, както и за юношеска а и за гости. Не си падаме по кича и дори когато има деца пак няма да слагаме купища картинки и други, но стаята е свежа макар сравнително класически обзаведена. Бъдейки вече обзаведена, практически няма място за детско креватче, би могло да се сложи, но тогава няма да има място за почти нищо друго.

В нашата спалня има място, но не искаме да детето да свиква да спи с нас винаги. Имаме познати чийто деца са научени така и до 6-7 години спят в спалнята на родителите, не искаме това! Други познати научили детето от мъничко да спи в собствената си стая и легло и не е имало никакви проблеми- ние също ще се стараем за това.

Освен това бебето така или иначе, ще е в нашата спалня докато е кърмаче и в такъв случай в нашата стая ще сложим кошче за бебе до 6-7 месеца, след това мислим да отиде в стаята си, която и без това е залепена до нашата и е достатъчно да оставим вратата отворена за да чуваме всичко така, че ми се вижда добра идея.

Проблема сега беше , какво ще правим за спането на бебето след като премине този период-кошче, защото в бъдещата детска стая няма място за още едно детско креватче....

Започнахме да ровим в интернет да оглеждаме съществуващите решения за нуждите на бебетата. Установихме, че съществуват преградки за легла, като по този начин вече съществуващите легла в детската стая се превръщат в детско креватче което за нас е идеално, така проблема с креватчето е решен.

Друг артикул който ни хареса е една мебел, подобна на шкаф, която се ползва за преобличане , къпане и съхранение на дрешки и памперси. Банята ни е доста голяма и имаме място така, че мислим да държим този мебел там. Има и функцията, да се премахне наставката за преобуване и детската вана и след това остава един най-обикновен шкаф, който може да се ползва цял живот. Освен това имахме вариант да го поръчаме в цветовете на останалите мебели които съществуват в банята ни (венге) така, че ще бъде в тон-Идеално!

Освен преградката за леглото и банята, решихме да поръчаме още неща, въпреки, че е малко рано, но след два месеца се покачва ДДС-то(кризата...) и решихме да избързаме с покупките.

Оставаше детската количка...По принцип една приятелка ще ни даде една количка за новородено, навремето ги наричаха зимна количка, сега не знам. От добра марка е и много запазена, въпреки, че тя я е ползвала с двете си деца, но не се сгъва много. Ho ако аз ще съм предимно с бебето(заради кърменето) и аз ще карам партнера (пежо партнер), няма проблем защото там се побира и една къща та неже ли количка. Но въпреки това се замислихме дали да не купим някоя тип 3 в 1 каквото сега са много разпространени. Другия вариант беше да ползваме три месеца количката на Сара, и след това да купим една хубава Maclaren, която ще ползваме няколко години и е редно да имаме хубава количка, в смисъл удобна и практична. Тази количкa Maclaren струва почти колкото също не-лошите комплекти 3 в 1 които съдържат количка като тази която ще ни даде Сара, друга подобна на въпросната и бебешка седалка за кола от 0-0+ .

След задълбочен анализ на ситуацията и разговор с няколко приятелки които имат различни варианти колички, получихме много съвети в полза на Maclaren. Някои от познатите ни които закупили доста добри марки(!) комплекти 3 в 1, въпреки това, след време е трябвало да купят и Maclaren, защото според повечето просто не може да се сравни колко са удобни тези колички. Сгъва се с един пръст и сгъната заема много малко пространство, освен това е много по-лека от други и се ползва за деца до 16-17 кила , че и повече които не се побират в други колички.

Така, че поръчахме една Maclaren с доста функции, пози и допълнителни артикули които дефакто я правят използваема директно от раждането, поне това пише в упътването...Ако се окаже вярно, може дори да не ползване друга количка никога, супер!

При това положение трябваше да поръчаме отделно седалка за колата, което е единственото което ни липсваше от комплекта колички. Разбрахме се с Мерседес, че тя ще ми даде нейната, защото докато нашето дете се роди Айман ще е вече в следващата по размер седалка, а аз ще и купя на нея тази която и трябва- всички доволни. Идеално е когато може да се заменят неща с други родители и така взаимно да се помага!

Поръчахме и една седалка за деца от 6 до 12 год , за племенника ми като е тук, че неговата не ми харесва и мисля да я хвърля още като пристигне.

Другото нещо което поръчахме беше още една възглавница за кърмене, от Jane, просто тази която имам не е толкова добра, убедих се след като я видях в други познати. Аз купих моята възглавница защото беше по-евтина (25 евро а тази на Jane беше 40), обаче сега се налага да купя свястната и реално ми излиза още по-скъпо, тъпотия... Един съвет -не пестете от важни неща!

А аз поне считам тази възглавница за едно от най-важните неща, имайте предвид, че не съм превземка и винаги взимам само най-нужното, като казвам, че е важно значи мисля, че наистина е важно, аз спя благодарение на тази възглавница сега и след това кърменето с нея е много по-лесно, виждам го в приятелките ми...

Поръчахме и седалка за хранене, още е твърде рано за това, но я видях в същите цветове и модел подобен на кухнята ни и реших, че не може да се изпусне момента и после да трябва да взимаме някоя шарения.

Освен това поръчахме легло за пътуване, за като ходим някъде, помпа за кърма и няколко други по-дребни неща които сметнахме, че ще е добре да имаме.

Освен това кошчето за бебе, седалка, хамак и други неща ще ни ги дадат приятели от техни деца и не ни е проблем да са ползвани, дори напротив, радвам се всеки път като мога да рециклирам неща и да им дам втори живот така да се каже :)

Като цяло съвета за хора в моето положение е да купуват само най-нужното и след като са се убедили, че наистина ще го ползват, защото ако отидете в някой бебешки магазин и поискате съвет, със сигурност ще искат да ви пробутат сто неща които после няма да има и къде да сложите а много от тях никога или почти никога не се ползват. Освен това което е добро за едни хора и един дом, не е добро за всички, както е случая с леглото за детето. Повечето хора на които казахме, че няма да купим детско легло а ще пригодим съществуващото за бебето се опулиха, детското легло се счита за едно от нещата от първа необходимост, но ето, че в нашия случай не е нужно.

За дрешки и други изобщо не сме започнали да купуваме , повечето хора ни казват да не купуваме, че всеки ти носи и дава и накрая нямаш време да ги облечеш и по веднъж. Мерседес дефакто не е купувала никакви дрешки а има толкова, че някои няма да може и да ги пробва а след това ще ни ги даде на нас, така, че и това което се дава ползвано не е обличано и по два пъти, ако изобщо е обличано някога...

Като си спомня навремето как носехме и преносвахме а сега сме станали такива консумисти, че не е истина...Както и да е, аз поне смятам да ползваме всичко което ни дадат без свян, още по-добре, и после пак ще ги пазя и ще ги дам на някое друго бебе след това...

Иначе бременността върви добре, корема става все по видим...
Във вторник имаме ехографията на 20 седмици (средата на бременността)и се предполага, че може да се види пола на бебето, макар, че все повече се замислям дали искам да знам...
Предния път си сложи крачето и се криеше все едно ни казваше "гаднярки, какво ви интересува какво ми е гъзето?!" И чак се зарадвах, че не се показа!
Въпреки това всичко живо пита какво е, искат да знаят "какви неща да подаряват" а на мен ми писна да ръмжа на хората, че пола няма значение за дрешките...Вече само казвам, че покупките ще си ги правим ние и ако искат да правят дребни жестове да не се се водят от шаблона розово-момиче синьо-момче ама пак си знам, че ще ни затрупат от розови или сини дрешки, знам си аз...

4 коментара:

  1. Една истинска икономична българка. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Икономична не знам, по-скоро практична. А иначе икономисването, не е патент на българките и българите... дори тук се мисли, че в повечето случаи е обратното, наще хора като правило гледат да се покажат като много изтънчени , дори това да им струва много пари и да е безсмислено.
    Мен обаче не ме притеснява да съм икономична и каквато ще да е, просто не възнамерявам да купувам куп дрънкулки които после няма да ползвам а ще трябва да прескачам сума ти време.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се оказах с две възглавници, едната я купих преди раждането, другата ми беше толкова удобна в болницата, че исках и от нея.
    Не съжалявам въобще, ползвам ги и двете.

    Кърменето е сложно упражнение, изисква се да си подпряна удобно за дълги периоди от време. И двете възглавници ще са ти от полза, не съжалявай.

    ОтговорИзтриване
  4. Не съжалявам, че имам две възглавници а, че купих една която не е толкова добра само за да спестя дребни стотинки. Това е тъпото, не друго, ако и двете възглавници бяха добри нямаше да ме е яд, напротив. Да не говорим, че тази на jane има специална калъвка която я превръща после в гнездо за бебето. Разбира се, че ще ги ползвам и то много, особено втората, казах го за да не правят и други моята грешка.

    ОтговорИзтриване